Bitchiness is not a Crime

Just another woman who try to look wise

Blackberry busy

Sebagai pengguna fasilitas umum bersama beberapa juta manusia jakarta lainnya, saya terjebak didalam bis, kereta atau angkot. Sering ga ada kesibukan (sibuk dalam kepala aja), saya (menikmati) memperhatikan orang sekitar… umumnya pada sibuk sama smartphone mereka – if not tablet sech.
Eniwei, saya yg bukan pengguna BB, amat sangat tertarik dg pengguna BB. Didalam kepala saya, mereka ini hyper connected bgt… krn kl diperhatikan dari jauh, mata dan jari mereka nech ga pernah jauh dari layar BB.

Sempet kepikiran, apa saya missing out dari dunia virtual yah? Kok kayanya saya ga se connected gitu…
Kalo ngobrol sama pengguna BB, (sebagai moderator) mrk selalu blg bahwa mrk chatting, facebook-an, twitting, browsing, dll setiap saat dg BB mrk.
Wuih… keren bgt, up to date terus dong ya…

Iseng-iseng, saya intip lah (kl yg ga pake screen protector) BB mrk pas mereka kayanya siiiibbbbuuuukkk bgt dg BBnya.

Laaahhhh… dr bbrp yg saya intip, ternyata kerjaannya cuma scroll up and down list BB status (bener ga nech sebutannya?) Temen-temen mrk… keluar dr status, masuk ke fb, keluar fb, masuk ke status, keluar lagi… berulang2… padahal mukanya (sumpah) serius bgt!

Jadi sebenernya sibuk ngapain sech??

Terus saya berpikir, kalo mrk segitu pengennya connected sm temen2 mrk di BB.. pdhl ada tmn/pacar/sodara yg duduk disebelahnya.
And then, apa artinya dong ‘tetap keep in touch’? Lah Wong mrk juga ga ngapa2in di BB.

Lucunya, saya jadi merasa, BB itu cara mereka berhubungan dg manusia lain dan dg menyibukkan diri di BB, mrk memutuskan hubungan dg dunia nyata.
(Lama2 org ngobrol lwt smartphone walaupun sudah duduk di meja yang sama deh…)
Saya lihatnya, dg memfokuskan perhatian di BB mrk, mrk jadi (merasa) tidak perlu make connection dg org2 sekitar mrk… akhirnya, lama2 empati hilang deh… jarang kan ada org yg chatting di HP menunjukkan emosinya dimukanya… emang ada, tp lbh sering muka serius gitu…

Fenomena yg lucu buat saya, terhubungkan di dunia maya, memutuskan dunia nyata. Kenapa yah??

Advertisements

September 26, 2012 - Posted by | Uncategorized

3 Comments »

  1. Are you for real?

    This is a true story that takes place in 2008 when BB just started to take off as a consumer device in Indonesia. One of my colleague told me a story that she was watching tv with her husband (who sat next to her) in the living room at home. When she wanted to change channel, she reached out her BB and sent BBM to her husband to pass the remote control to her. My main point of the story is that people become so addicted to BBM thus they use BBM as a way of communication rather than just talking to others that sit next to them.

    In the very same year, Facebook started to be very popular together with Twitter in addition to bunch of BB groups from schools alumnae to work groups. In my opinion, people mistakenly abuse the purposes of Facebook and Twitter as well as BBM groups. It is beyond my imagination that people could post any random status or tweets anything (which is soooooo ….) meaningless so frequently in a day. On top of this situation, I am truly shocked that lot of people like to be their audiences of these kind of rubbish (status, tweets, news from BBM groups). Just like you said, they keep checking on their friends status, tweets and BBM group news.

    Oh yes, people look at me strangely when they know that I do not use BB. They say that I am not “contactable”. I just reply politely that if there is something really important, I am sure that they will reach me by any ways they could, i.e. call, text and email. If we are “click” and just want to have a good chat with me, why do not we sit down and have a good coffee together?

    Anyway, you (as a marketing researcher) do not find this kind of consumer behaviour is unique? It is interesting to me that RIM has fallen down severely in many part of the world since last year. It still maintains quite market share only in some developing countries such as Indonesia, Nigeria, India, some South American countries, etc. Yes, Indonesian subscribers is 7 millions out of 80 millions total subscribers, so Indonesia is a significant market for RIM. By the way, 80-million subscriber is not really a staggering number compared to other dominant platforms, such as the 400-million iOS devices.

    Another thing that I could not understand is the fact that people buy bold / torch series while curve series is more than sufficient for BBM. Why pay more for only BBM? Do not say that BB could do so much more things if people do not have tried other platforms.

    Forgive me for my rant in your blog. Anyway, salam kenal ya mbak.

    Comment by skeptical.loop | September 26, 2012 | Reply

    • Salam kenal juga 🙂
      Nice to have another positive comments on my blog.

      I totally agree with you, social media is overly abused.
      But again, aren’t we doing the same thing?
      We all want to reach out, when real people around us are too busy with their own things, we reach to the nearest to us.

      Very very sad.

      I always love coffee with friends, especially those who are alike or the opposite… but with something between their ears.
      A good conversation is irreplaceable… unlike those superficial BBM conversations.

      Makes me wonder sometimes, is this tech advancements making people smarter or dumber?

      Comment by Miss Cynic | October 15, 2012 | Reply

  2. hihihi……, ada benernya juga (artinya ada bagian yg ga benernya juga loh…. hehehe).
    saya pake BB juga seeh, tapi ga gitu-gitu amat koq. pertimbangan saya pake BB (selain karena dikasih gratis dari kantor) juga lebih pada aspek ekonomis dan praktisnya saja. saya hanya menempatkan BB sbg salah satu sarana komunikasi yg cukup efektif dalam memelihara dan mengembangkan hubungan sosial. So, saya tetap lebih menikmati kebersamaan fisik dgn orang2 terdekat saya baik pada lingkup kekerabatan maupun dalam tataran hubungan sosial lainnya.

    Comment by Irawan Danuningrat | January 30, 2013 | Reply


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: